sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Evaluarea la bucatarie

Am ajuns acasa de vreo ora de la scoala. De la ora 14.00 am avut programata evaluarea la bucatarie. Reteta care ne-a fost data (am fost 6 persoane in grupa de azi dupa-amiaza) a fost cu pui: poulet cocotte grande-mere. Ca numar de ordine a prezentarii, eu am avut nr 2 si am intrat efectiv in bucatarie la 14.35, ceea ce a insemnat ca la 18.05 trebuia sa am platoul gata.

Am avut cam un sfert de ora la dispozitie sa ne facem notite in privinta organizarii: actiunile intreprinse (eu mi-am notat cateva elemente de care mi-era teama ca le-as putea omite din cauza stresului si a grabei) si instrumentele necesare (tavi, oale, castroane, strecuratoare, etc).

Trei ore jumatate pentru a pregati puiul de la zero (parlit, curatat in interior, "infrumusetare" prin a taia elementele indezirabile: gat, cap, varful aripilor, parti din gheara), legare cu ata (cu un fel de ac de cusut imens). A urmat rumenirea in tigaie, adaugarea garniturii aromatice (morcov si ceapa) si punerea in cuptor, in cocotte, acoperit cu capac.

Pe langa asta, a trebuie sa facem garnitura. Cartofi cocotte (este un anumit fel de tourner), apoi a trebuit sa ii dam in fiert, i-am scurs de apa si apoi i-am rumenit pe aragaz si am finalizat coacerea la cuptor. A durat mai mult decat ma asteptam sa le dau cartofilor forma de cocotte, am avut de facut 24 astfel de cartofi!

Alta parte a garniturii a fost sa glasam a brun cepe mici si sa calim bucatele de bacon (date in fiert inainte) si ciuperci.

Dupa ce puiul a fost gata, l-am scos din oala si am inceput sa facem sosul. Bineinteles ca inainte de a pune pe platou totul, a trebuit sa ma asigur ca toate elementele sunt fierbinti.

Am terminat la fix, cu cateva secunde inainte sa fiu strigata. In graba am reusit sa fac si o fotografie, cred ca sunt singura care am fotografiat platoul pe care l-am trimis :)
Poulet cocotte grande-mere

Au contat la evaluare organizarea activitatilor, ordinea si curatenia planului de lucru, actiunile efective (curatat legume, taiat, pregatit puiul, rumenirea ciupercilor, etc). Tot ce faceai, era vazut si notat intr-un anumit fel. In plus, impresia vizuala a platoului si degustarea au fost de asemenea parte a evaluarii.

Chef-ii care ne-au evaluat nu au fost cei pe care i-am avut in timpul programului, unul dintre ei, care a participat la partea de degustare a fost profesorul de charcuterie. In plus, au mai asistat chef Antoine (pentru care am toata lauda) si chef Sebastien. Toti au degustat dint toate elementele componente ale platoului: pui, fiecare tip de garnitura, sosul. Au avut farfurii, vin, paine, erau ca la banchet :).

Nu avem inca notele finale, dar cred ca totul e ok. Gata, s-a incheiat cu evaluarile. Mai sunt doua zile de scoala cu un program mai special, apoi trei zile vom merge la Bordeaux, intr-o excursie.

Astept weekendul asta sa ma relaxez si sa ma plimb. Vreau sa inmagazinez cat mai mult din atmosfera pariziana, caci nu mai este mult pana ma intorc acasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu