Am ajuns acasa de vreo ora de la scoala. De la ora 14.00 am avut programata evaluarea la bucatarie. Reteta care ne-a fost data (am fost 6 persoane in grupa de azi dupa-amiaza) a fost cu pui: poulet cocotte grande-mere. Ca numar de ordine a prezentarii, eu am avut nr 2 si am intrat efectiv in bucatarie la 14.35, ceea ce a insemnat ca la 18.05 trebuia sa am platoul gata.
Am avut cam un sfert de ora la dispozitie sa ne facem notite in privinta organizarii: actiunile intreprinse (eu mi-am notat cateva elemente de care mi-era teama ca le-as putea omite din cauza stresului si a grabei) si instrumentele necesare (tavi, oale, castroane, strecuratoare, etc).
Trei ore jumatate pentru a pregati puiul de la zero (parlit, curatat in interior, "infrumusetare" prin a taia elementele indezirabile: gat, cap, varful aripilor, parti din gheara), legare cu ata (cu un fel de ac de cusut imens). A urmat rumenirea in tigaie, adaugarea garniturii aromatice (morcov si ceapa) si punerea in cuptor, in cocotte, acoperit cu capac.
Pe langa asta, a trebuie sa facem garnitura. Cartofi cocotte (este un anumit fel de tourner), apoi a trebuit sa ii dam in fiert, i-am scurs de apa si apoi i-am rumenit pe aragaz si am finalizat coacerea la cuptor. A durat mai mult decat ma asteptam sa le dau cartofilor forma de cocotte, am avut de facut 24 astfel de cartofi!
Alta parte a garniturii a fost sa glasam a brun cepe mici si sa calim bucatele de bacon (date in fiert inainte) si ciuperci.
Dupa ce puiul a fost gata, l-am scos din oala si am inceput sa facem sosul. Bineinteles ca inainte de a pune pe platou totul, a trebuit sa ma asigur ca toate elementele sunt fierbinti.
Am terminat la fix, cu cateva secunde inainte sa fiu strigata. In graba am reusit sa fac si o fotografie, cred ca sunt singura care am fotografiat platoul pe care l-am trimis :)
Au contat la evaluare organizarea activitatilor, ordinea si curatenia planului de lucru, actiunile efective (curatat legume, taiat, pregatit puiul, rumenirea ciupercilor, etc). Tot ce faceai, era vazut si notat intr-un anumit fel. In plus, impresia vizuala a platoului si degustarea au fost de asemenea parte a evaluarii.
Chef-ii care ne-au evaluat nu au fost cei pe care i-am avut in timpul programului, unul dintre ei, care a participat la partea de degustare a fost profesorul de charcuterie. In plus, au mai asistat chef Antoine (pentru care am toata lauda) si chef Sebastien. Toti au degustat dint toate elementele componente ale platoului: pui, fiecare tip de garnitura, sosul. Au avut farfurii, vin, paine, erau ca la banchet :).
Nu avem inca notele finale, dar cred ca totul e ok. Gata, s-a incheiat cu evaluarile. Mai sunt doua zile de scoala cu un program mai special, apoi trei zile vom merge la Bordeaux, intr-o excursie.
Astept weekendul asta sa ma relaxez si sa ma plimb. Vreau sa inmagazinez cat mai mult din atmosfera pariziana, caci nu mai este mult pana ma intorc acasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu