Scoala s-a terminat. Marti a fost ultima zi, o zi mai diferita decat cele cu care ne obisnuisem. Pentru ultima zi in care aveam sa gatim in bucataria 139 - bucataria programului international - am avut de facut un meniu propriu, pe baza unei liste de ingrediente date. Un asa zis "menu panier".
Meniul trebuia sa fie compus din carre de porc gatit cum vrem noi plus trei garnituri, la alegere. Am avut la dipsozitie o lista cu legume si fructe (de sezon), condimente, plante aromate si alte ingrediente care sa ne ajute in realizarea cat mai creativa a mancarurilor.
Am avut weekendul trecut la dispozitie sa ne inspiram si sa ne gandim la acest meniu. Astfel ca marti trebuia sa stim exact de la inceputul orelor ce vom face si cum.
Titlul meniului meu a fost Carre de porc a la biere, garniture d'hiver. Carnea de porc a fost gatita, bucata intreaga, intr-un sos cu bere si aromat cu ceapa, morcov si un pic de usturoi. Am folosit ceva bere, nu m-am jucat, vreo 3 cutii de bere de 0,33. A stat la cuptor vreo ora jumatate. Apoi am scos carnea, am strecurat sosul si l-am mai redus putin. La final, inainte de prezentare, am repus carnea taiata in portii intr-o tigaie la cuptor si am uns-o cu sosul redus pana s-a acoperit uniform cu o pelicula lucioasa de sos.
Cat despre garnituri, am facut trei tipuri diferite. Prima a fost o salata de cruditati, morcov si mar, cu o ploaie de patrunjel si asezonata cu o vinegreta de lamaie si ulei, totul pus intr-un mar intreg decor.Pentru a doua garnitura, am ales sa fac un piure de castane. Aveam in lista de ingrediente castane gatite partial in sous-vide. Le-am fiert cam o ora in lapte, apoi le-am pasat cu mixerul si am adaugat smantana. Iar a treia garnitura a constat in verze de Bruxelles sotate in unt. Mai intai le-am fiert a l'anglais si apoi le-am sotat cu unt inainte de prezentarea celor doua farfurii.
Din pacate, am avut doar cateva secunde la dispozitie sa fac o fotografie, pentru ca trebuia sa duc farfuriile aranjate la degustare fara sa se raceasca.
Ultima fotografie cu mancare gatita la Ferrandi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu