marți, 3 ianuarie 2012

Galette des rois

Ultima reteta din cadrul orelor de patiserie (da, se termina in curand scoala) a fost azi "Galette des rois". Chef Antoine a ales-o din doua motive: 1) ca sa ne reamintim de modul in care se face aluatul de foietaj pentru ca saptamana viitoarea avem testarea practica la patisserie si 2) ca sa fim in ton cu traditiile franceze in ale deserturilor, pentru ca in aceste zile, toate boulangerie-ile au la vanzare acest desert.

Traditia care sta la baza este sarbatoarea Epifaniei, pe 6 ianuarie. Ca data, corespunde cu Boboteaza de la noi, numai ca semnificatiile sunt diferite: la catolici, in aceasta zi se sarbatoreste sosirea celor trei magi (regi) ca sa il vada pe Iisus pruncul.

Daca pe vremuri, Galette des rois se facea si se gasea doar in preajma acestei zile, in zilele noastre, cam toata luna ianuarie poti gasi desertul de cumparat.

Specificitatea acestei prajituri consta in traditia de a pune in crema din interior o mica figurina de plastic (feve in franceza, de la bob de fasole, cum se punea pe vremuri) si, dupa impartirea feliilor, cel care va gasi figurina, va fi desemnat "rege" (incoronat cu o coroana de carton aurit) si va trebui ca anul viitor sa fie cel care va aduce la masa noua Galette des Rois.

Prajitura se face cu aluat de foietaj, taiat in forma rotunda (doua bucati, una ca baza si una deasupra). Ca umplutura, se face o crema numita frangipane, cu unt, creme amande (pudra migdale, zahar, faina, smantana, oua) si aromata cu esenta de migdale amare si/sau rom. Deasupra se face un design tip vegetal, cu frunzulite.

Gata de coacere:
Galette des Rois
si dupa ce am scos-o din cuptor:
Galette des Rois

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu