Data trecuta cand am avut curs de charcuterie (vom avea de 2 ori curs de charcuterie in cadrul scolii), pe masa ne astepta asta:
O jumatate de porc trona proaspata pe masa din laboratorul specializat. A venit si dl. Montassier, profesorul de charcuterie. Ne-a povestit despre impartirea in cele 3 rase de porci initiale: celtic, iberic si asiatic, apoi de alte 3 rase imbunatatite: large white, pietraine si landrace. Cel pe care il aveam noi acolo era din rasa "marele alb".
Apoi ne-a aratat modul in care se transeaza o astfel de bucata de porc, in stil parisienne/lyonaise (mai exista transarea traditionala, care consta in impartirea in 3 bucati paralele).
In schimb, transarea pariziana face ca jumatatea de porc sa fie foarte bine decupata in multiple bucati care sunt folosite in diferite tipuri de mancaruri. Deviza charcuterie: nimic nu se arunca, totul se foloseste intr-un fel sau altul!
Dupa cum se misca profesorul nostru, ai fi zis ca e asa de simplu sa faci din jumate de porc o gramada de bucati gata de gatit. Cateva cutite foarte bine ascutite si un fierastrau, iata uneletele de lucru. Mai e nevoie si de savoir-faire:
Spre finalul orelor, ni s-a facut si o demonstratie de cat de repede poti face niste carnaciori:
Atat de repede s-au facut, ca i-am si prajit si i-am mancat:
Sa vedem ce vom face maine, in loc de patisserie vom face a doua sesiune de charcuterie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu