duminică, 27 noiembrie 2011

Miel si legume, o farfurie asortata

Ultima zi a saptamanii ne-a adus in meniu carnea de miel. Reteta, o mancare delicioasa cu miel, sos si garnitura de legume gatite separat, puse impreuna la final intr-o farfurie din care radiaza vesele legumele in culori vii.

Numele retetei: Navarin aux primeurs. Carnea de miel a provenit de la un picior din fata, pe care l-am dezosat si apoi l-am taiat in cuburi. Am rumenit carnea pe aragaz, direct in cocotte, apoi am scos-o intr-o tava, am adaugat in aceeasi cratita oasele pe care le dezosasem (pentru gust), apoi garnitura aromatica (ceapa, morcov, salota), le-am calit si pe aceasta pana s-au colorat putin. Am scos oasele si legumele din cratita, am eliminat grasimea, am pus totul inapoi si am presarat deasupra putina faina.

Am bagat la cuptor cratita fara capac, cam 10 minute, cat s-a copt faina. Am scos cratita din cuptor, am adaugat o lingura de pasta de tomate, am amestecat totul in cratita, am scos totul din nou, am adaugat in cratita niste vin alb, l-am lasat sa se reduca putin, am pus iarasi carnea si legumele inapoi, am adaugat apa cat sa acopere, cativa catei de usturoi si un bouquet garni (dafin, cimbru proaspat, frunze telina).

Am reintrodus cratita cu capac in cuptor si am lasat-o sa fiarba o ora jumatate, Intre timp, am pregatit garnitura de legume: fasole verde a l'anglaise (puse in apa clocotita cateva minute, apoi rasturnate in apa cu gheata), cepe mici, morcovi, nap, cartofi - toate festonate in forma aceea alungita (tournés) si gatite glaces a blanc (apa, putin unt, un praf de zahar si unul de sare). Doar cartofii au fost dati in clocot o data si apoi adaugati la final in sos si fierti acolo, in sos.

Dupa ce carnea este fiarta, se alege si se muta intr-o alta cratita, se filtreaza sosul si se adauga cartofii si se mai fierbe pe aragaz pana cand sunt gata si acestia. La final, legumele se soteza cu putin unt, se presara un pic de patrunjel si se adauga deasupra portiei de carne cu sos.

Navarin aux primeurs
Navarin aux primeurs
O data cu aceasta reteta s-a incheiat epopeea unei saptamani grele, cea mai grea de pana acum dupa cum ne-a zis chef-ul aseara, inainte sa plecam acasa pentru o binemeritata odihna in weekend.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu