joi, 24 noiembrie 2011

Canard gras si foie gras

Meniul Perigord a fost un meniu regional mai aparte, pentru ca a fost dedicat carnii de "canard gras" (rata indopata), cel mai tipic element al zonei.

In zona de sud-vest a Frantei si in Alsacia sunt cele mai multe crescatorii de rata indopate. Exista o rasa de rate anume care sunt supuse acestui proces de indopare fortata cu mancare: rasa se numeste Mulard si este rezultatul incrucisarii intre o rata de Pekin si un ratoi de Barbarie.

Indoparea se face incepand de la 3 luni, cand rata e considerata a fi adulta si dureaza aproximativ doua saptamani. La fiecare noua masa - sunt doua mese pe zi, cantitatea de mancare se dubleaza.

Bineinteles ca procedura este supusa controverselor, pe de-o parte asociatiile de apararea a drepturilor animalelor care considera asta ca fiind o adevarata cruzime si un chin pentru ratele respective, pe de alta parte sunt producatorii si industria de profil care sustin ca indoparea nu este asa daunatoare, pentru ca s-a observat ca in general pasarile mananca o cantitate mare de hrana cand isi fac rezerve inainte de a migra, de pilda.

Cert este ca la finalul acestui proces de ingrasare fortata, avem de-a face cu un canard gras, o rata imensa care cantareste in medie 5-6 kg. Numai ficatul cantareste in jur de 800 de grame!

Chef Sebastien ne-a facut o demonstratie cu o astfel de rata - am avut de gatit trei pentru meniul Perigord.

Canard gras
Canard gras

Incepe procedeul de scoatere a ficatului:
Canard gras

Ficatul este imens si e pe punctul de a fi separat:
Foie gras

Ficatul in forma finala (foie gras)
Foie gras

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu