Cu un program atat de incarcat plus multa oboseala, nu am mai apucat sa va prezint ultimele doua meniuri regionale pe care le-am pregatit impreuna cu colegii mei la Ferrandi.
Primul din cele doua este meniul bordelais.
Desi Bordeaux este doar un oras, nu si o regiune a Frantei, mancarurile din zona Aquitaine poarta numele principalului oras, asta fiind o particularitate a mancarurilor de aici.
Deoarece este aproape de ocean si este strabatut de fluviul Garonne, pestele si fructele de mare sunt elemente de baza in meniuri. Nu mai vorbim de vinurile de Bordeaux, caci podgoriile se intind pe aproximativ 120 000 de hectare.
Revenind la meniul nostru bordelais, iata ce a inclus:
Fricassee de cepes a la bordelaise (hribi cu sos si paine crocanta)
Declinaison de couteaux, tartare de concombre (scoici gatite in 3 feluri: tartar, cu castravete si salota, pane si invelita in bacon, plus flori si icre pentru decor). A fost felul la care am fost eu desemnata impreuna cu alti 3 colegi - nu stiu cum se face, dar nimeresc de fiecare data la felurile cu design floral :)
Pave de cod a la bordelaise (cod cu sos de vin rosu si garnitura de ciuperci, ceapa si bacon ). Pare ciudata aceasta asociere peste cu vin vin rosu, pentru ca de obicei pestele merge cu vin alb, dar a fost foarte bun cu sosul asta rosu).
Palombe rotie en salmis, frites de polenta (carne de porumbel cu sos, un fel de mamaliga cu smantana si parmezan, apoi rumenita in tigaie, piure de anghinare de Ierusalim)
Sorbet de Lillet & Canneles (sorbet cu o bautura specific bordeleza, Lillet: un aperitiv facut din lichior de fructe, 20% si vin de Bordeaux, 80%; Canneles sunt niste prajiturele care se numesc asa de la forma specifica pe care o au, canelata).
Celalalt meniu regional, care a venit doar la o saptamana distanta, deci mult mai repede ca de obicei, a fost cel picardie (zona de nord a Frantei). Vinerea aceasta cand l-am facut, am fost repartizata la felul cu peste.
Din nou scoici Saint Jacques, din fericire nu a trebuit sa le mai curat de data asta pentru ca le-au facut niste colegi cu o zi inainte.
Mancarurile din zona picardie nu debordeaza de originalitate si specificitate comparativ cu alte zone ale Frantei. Totusi, felurile au fost interesante si gustoase:
Goyeres valenciennoises et tarte aux poireaux (foietaj cu branza Maroilles - branza specifica in Picardie, tarta cu praz)
Creme de chou-fleur aux moules de bouchot (supa-crema de conopida, cu scoici)
Parmentier de kippers, Saint Jacques et salades d'herbes (parmentier = un fel de mancare care contine cartofi; in cazul acesta, era vorba de hering afumat, maruntit si amestecat cu piure de cartofi, gratinat inainte de servire; scoicile Saint Jacques au fost gatite in 2 feluri: unele marinate in ulei de masline si cu lamai confit, altele rumenite usor in tigaie; salata de alge)
Carbonnade de boeuf a la flamande, endive braisee (carne de vita fiarta in Cocotte, cu sos rosu, garnitura de andive glasate si cartofi prajiti)
Dessert tout caffe. Sorbet a la biere Crick cerise (parfait si creme brulee cu cafea, sorbet cu bere fermentata cu cirese)
Desi Bordeaux este doar un oras, nu si o regiune a Frantei, mancarurile din zona Aquitaine poarta numele principalului oras, asta fiind o particularitate a mancarurilor de aici.
Deoarece este aproape de ocean si este strabatut de fluviul Garonne, pestele si fructele de mare sunt elemente de baza in meniuri. Nu mai vorbim de vinurile de Bordeaux, caci podgoriile se intind pe aproximativ 120 000 de hectare.
Revenind la meniul nostru bordelais, iata ce a inclus:
Fricassee de cepes a la bordelaise (hribi cu sos si paine crocanta)
Declinaison de couteaux, tartare de concombre (scoici gatite in 3 feluri: tartar, cu castravete si salota, pane si invelita in bacon, plus flori si icre pentru decor). A fost felul la care am fost eu desemnata impreuna cu alti 3 colegi - nu stiu cum se face, dar nimeresc de fiecare data la felurile cu design floral :)
Pave de cod a la bordelaise (cod cu sos de vin rosu si garnitura de ciuperci, ceapa si bacon ). Pare ciudata aceasta asociere peste cu vin vin rosu, pentru ca de obicei pestele merge cu vin alb, dar a fost foarte bun cu sosul asta rosu).
Palombe rotie en salmis, frites de polenta (carne de porumbel cu sos, un fel de mamaliga cu smantana si parmezan, apoi rumenita in tigaie, piure de anghinare de Ierusalim)
Sorbet de Lillet & Canneles (sorbet cu o bautura specific bordeleza, Lillet: un aperitiv facut din lichior de fructe, 20% si vin de Bordeaux, 80%; Canneles sunt niste prajiturele care se numesc asa de la forma specifica pe care o au, canelata).
Celalalt meniu regional, care a venit doar la o saptamana distanta, deci mult mai repede ca de obicei, a fost cel picardie (zona de nord a Frantei). Vinerea aceasta cand l-am facut, am fost repartizata la felul cu peste.
Din nou scoici Saint Jacques, din fericire nu a trebuit sa le mai curat de data asta pentru ca le-au facut niste colegi cu o zi inainte.
Mancarurile din zona picardie nu debordeaza de originalitate si specificitate comparativ cu alte zone ale Frantei. Totusi, felurile au fost interesante si gustoase:
Goyeres valenciennoises et tarte aux poireaux (foietaj cu branza Maroilles - branza specifica in Picardie, tarta cu praz)
Creme de chou-fleur aux moules de bouchot (supa-crema de conopida, cu scoici)
Parmentier de kippers, Saint Jacques et salades d'herbes (parmentier = un fel de mancare care contine cartofi; in cazul acesta, era vorba de hering afumat, maruntit si amestecat cu piure de cartofi, gratinat inainte de servire; scoicile Saint Jacques au fost gatite in 2 feluri: unele marinate in ulei de masline si cu lamai confit, altele rumenite usor in tigaie; salata de alge)
Carbonnade de boeuf a la flamande, endive braisee (carne de vita fiarta in Cocotte, cu sos rosu, garnitura de andive glasate si cartofi prajiti)
Dessert tout caffe. Sorbet a la biere Crick cerise (parfait si creme brulee cu cafea, sorbet cu bere fermentata cu cirese)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu