Profesoara care ne preda enologie, Agnes Bruguiere, este tare simpatica, ne povesteste cu verva despre vinurile din fiecare regiune in parte, ne-a invatat cum ar trebui sa degustam un vin, care sunt etapele de urmat, cate ceva pe scurt despre vinificatie.
Se vede ca e pasionata de domeniu si ca ii place sa vorbeasca despre asta. Si are un zambet cald, care pare ca ti se adreseaza chiar tie, chiar daca in realitate este doar o forma de tinuta profesorala.
Dupa ce ne prezinta principalele soiuri de struguri si principalele tipuri de vinuri (AOC) dintr-o regiune a Frantei, trecem si la degustarea a 2 vinuri diferite specifice zonei.
Degustarea se face intotdeauna din pahare de sticla - unul dintre colegi sugerase la un moment dat sa folosim pahare de plastic, ca sa nu mai mergem pana la restaurant sa luam de acolo paharele, insa profesoara i-a raspuns vehement ca nici nu poate fi vorba de asa ceva. Si ii dau intru totul dreptate.
Doamna Bruguiere ne pune chiar ea in pahare, trecand de la unul la altul, fara sa i se para ca se injoseste servindu-ne. Degustarea se face la nivel vizual mai intai, apoi olfactiv si in cele din urma gustativ.
Fotografiile acestea au fost facute la orele dedicate Alsaciei - o zona cu vinuri predominant albe si cu un tip de sticla specific, sticla tip "flute", adica cea cu gat lung.
Ceva si mai interesant este ca in Alsacia, vinul zonei lor este servit intodeauna din pahare traditionale, cu picior verde, in timp ce daca ceri orice alt tip de vin, ti se dau pahare obisnuit.
La final, degustarea se face si impreuna cu un tip de branza din zona respectiva, pentru a vedea care dintre vinuri se potriveste mai bine cu branza respectiva (cu farfuria pentru branza nu se mai aplica principiul "fara plastic").
Deh, in Franta, branza si vinul trebuie imprietenite bine :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu